Nieuwsbrief – Circulair textiel

 

Augustus 2020 – 008

 

De Nederlandse kleding- en textielindustrie is in beweging. Met het Plan van aanpak verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector is er in de afgelopen jaren gewerkt aan structurele verbeteringen op sociaal, ecologisch en economisch gebied.

In 2019 gestart met het proces om donzen dekbedden circulair te maken. Afgedankte donzen dekbedden en hoofdkussens belanden in de meeste gevallen bij het grofvuil en worden verbrand. Zonde natuurlijk, want producten met dons en veren kunnen prima gerecycled worden. Ducky Dons komt daarom met een eigen inzamel- en recyclingproces, genaamd Donsretour!

Dons heeft de laagste milieu-impact van alle gangbare isolatiematerialen. Volgens de Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI) heeft de productie van dons een vele malen lagere impact op het milieu dan de isolatiematerialen wol en polyester. Daarnaast is dons biologisch afbreekbaar en is het ten opzichte van microvezels niet schadelijk als het tijdens het wassen in het milieu terecht komt. Gerecycled dons is zelfs nog milieuvriendelijker, aangezien het afkomstig is van bestaande grondstoffen die anders zouden worden verbrand.

Recyclingproces

Het volledige recyclingproces én de productie van het textiel van de dekbedden en kussens vindt in Nederland plaats. Het is een duurzaam proces waarbij maar liefst 70% van de opgewekte stroom komt van zonnepanelen. Dons van laagwaardige kwaliteit dat niet opnieuw hergebruikt kan worden wordt afgevoerd voor de verwerking tot organische meststoffen. De hoes van het dekbed wordt verwerkt tot onder andere poetsdoeken en isolatiemateriaal. Het complete dekbed wordt zodoende gerecycled en het milieu en nieuwe grondstoffen blijven bespaard.

Proeven met mechanische- en chemische recycling.

Mechanische recycling Textiel:

Textiel materialen bestaan uit vezels. Dit kunnen natuurlijke of synthetische vezels zijn. In kleding worden vaak mengingen van materialen gebruikt, zoals polyester en katoen, wol en acryl of katoen en elasthaan. Als het product afgedankt wordt en het niet direct hergebruikt kan worden (2e hands kleding), dan is vervezelen vaak een goede optie. In zo’n proces wordt het textiele product vermalen, totdat alleen nog maar vezels over zijn.

Vaak zijn de vezels die worden teruggewonnen nog van een hele goede kwaliteit (weinig verontreiniging, voldoende lange vezels). Uit deze vezels kunnen in principe weer hele mooie producten worden gemaakt, maar meestal gebeurt dat niet, omdat de vezelsamenstelling en -kleur een mengeling is van alles. Dit kan worden verbeterd door de textiel voor vervezeling eerst te sorteren op kleur en op soort textiel. Gerecyclede kleding/textiel wordt gerecycled tot grondstof voor diverse nieuwe textielmaterialen, bijvoorbeeld: Garens voor de vervaardiging van vloerbedekking, dekens, vilt voor geluidsisolatie, vulmateriaal voor b.v. dashboards, autostoelen, matrassen, meubilair en papierproductie (katoen en linnen).

Chemische recycling Textiel

Naast mechanische recycling worden ook proeven uitgevoerd met DOW Chemicals om post consumer textiel chemisch te recyclen. Bij chemische recycling worden de polymeren geheel of gedeeltelijk afgebroken tot de oorspronkelijke bouwstenen, of worden opgelost. Het doel van deze aanpak is dat afvalstromen die niet of moeilijk mechanisch te scheiden zijn toch uit elkaar gehaald en opnieuw benut kunnen worden.

Ook uw textielstromen circulair maken? Neem contact op met JF3 Business Solutions, contactpersoon J. Flendrie, Mobile: +31 (0)6-10499087, E-mail: j.flendrie@jf3.nl, Internet: www.jf3.nl